Το Σωματείο Α.Σ. ΔΙΟΣΚΟΥΡΟΙ ΚΟΖΑΝΗΣ δίνει την δυνατότητα σε αθλητές στα πλαίσια της αθλητικής διοργάνωσης camp  για το τέλος της χρονιάς να υποβληθούν σε εργομετρική αξιολόγηση ώστε να διαπιστώσουν αθλητές αλλά και γονείς την πρόοδο αλλά και τις προοπτικές των παιδιών. Τα αποτελέσματα θα δοθούν γραπτώς υπό μορφή αναφοράς από αναγνωρισμένο κέντρο εργοφυσιολογίας στον καθένα ξεχωριστά. Θεωρήσαμε σημαντικό να προσφέρουμε αυτή τη δυνατότητα μετά από παρότρυνση δική σας ώστε σε συνεργασία και με τους προπονητές να πετύχουμε το καλύτερο δυνατόν αποτέλεσμα στην εκγύμναση των νεαρών αθλητών. Στην εργομετρική αξιολόγηση για να έχει νόημα συμμετέχουν αθλητές 9 ετών και άνω. Παρακάτω παραθέτουμε στοιχεία για να ενημερωθείτε όλοι το τι προσφέρει αυτή η αξιολόγηση.

Τι είναι η εργομετρική αξιολόγηση και η εργοφυσιολογία?

Σπάζοντας την λέξη εργοφυσιολογία, η κατανόηση της γίνετε εύκολη. Φυσιολογία είναι η επιστήμη που ασχολείται με το πως λειτουργούν τα όργανα, στην δική μας περίπτωση του ανθρωπίνου σώματος (π.χ αναπνευστική φυσιολογία, καρδιαγγειακή φυσιολογία, μυοφυσιολογία κτλ). Προσθέτοντας στην φυσιολογία το πρόθεμα "έργο" αναφερόμαστε στην φυσιολογία την στιγμή που το σώμα παράγει κάποιο έργο. Συνεπώς, όταν κινούμαστε και αθλούμαστε παράγουμε έργο, το οποίο μελετά η επιστήμη της εργοφυσιολογίας.

Προχωρώντας ένα βήμα μπροστά, και σαν προέκταση της εργοφυσιολογίας υπάρχει η επιστήμη της εργομετρίας. Η εργομετρία είναι η επιστήμη κατά την οποία με την χρήση απλού αλλά και πολύπλοκου εξοπλισμού βοηθά στην μέτρηση του έργου που παράγουμε, καθώς και τον πολλαπλών μεταβλητών της φυσικής μας κατάστασης (πχ αερόβια ικανότητα, γαλακτικό κατώφλι, μυική δύναμη, ευλυγισία, αλτικότητα κτλ). Συνεπώς, η εργομετρία (εργομετρικά τεστ) μας δίνει πολλαπλά στοιχεία για την φυσική μας κατάσταση. Μέσα από την εργομετρία αξιολογούμε το επίπεδο της φυσικής μας κατάστασης. Αναδεικνύονται οι αδυναμίες μας, και καθορίζουμε τις εντάσεις για τα προπονητικά μας προγράμματα ώστε να πετύχουμε άμεσα και μέγιστα αποτελέσματα. Παράλληλα, τα εργομετρικά τεστ μας βοηθούν στο να γνωρίζουμε σε αριθμούς το που βρισκόμαστε σε φυσική κατάσταση, έτσι ώστε να θέτουμε ρεαλιστικά το που θέλουμε η πρέπει να φτάσουμε. Η χρήση όμως των εργομετρικών τεστ δεν σταματά στην αξιολόγηση της φυσικής κατάστασης και στην σχεδίαση των προπονητικών προγραμμάτων. Τα εργομετρικά τεστ βοηθούν και στην πρόληψη από μελλοντικούς τραυματισμούς. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα προληπτικής εργομέτρησης είναι αυτό της ισοκινητικής αξιολόγησης. Η αξιολόγηση της δύναμης, εκρηκτικότητας και αντοχής τετρακέφαλου/δικεφάλου στο πόδι είναι σημαντική για την αποφυγή τραυματισμών στα γόνατα (προσθίου χιαστού, μηνίσκου, χονδροπάθειας). Συνεπώς, είναι προφανές ότι το φάσμα της εργομετρίας καλύπτει όχι μονό τους προπονητικούς σχεδιασμούς, αλλά και την πρόληψη από πιθανούς μελλοντικούς τραυματισμούς. Για αυτό το λόγω τα εργομετρικά τεστ πρέπει να αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι κάθε είδους αθλητικής δραστηριότητας, επαγγελματικής, και μη.

Η εργοφυσιολογία και η εργομετρία είναι δύο αλληλένδετες και πολύπλοκες επιστήμες. Αναφέρουμε μερικά εργομετρικά τεστ ώστε να κατανοήσετε το τι μπορεί να αξιολογηθεί μέσα από μια εργομετρική διαδικασία δεν είναι ανάγκη ο αθλητής να πραγματοποιήσει το σύνολο αυτών διότι ανεβαίνει αρκετά το κόστος, υπάρχει βασικό πακέτο αξιολογήσεων όπου βγαίνουν πολλά συμπεράσματα και από εκεί και πέρα μπορεί ο καθένας να συνεχίσει και στο σύνολο των αξιολογήσεων.

Εργομετρικά τεστ:

  • Ανθρωπομετρία (βάρος, ύψος).
  •  Λιπομέτρηση με την μέθοδο των δερματοπτυχών.
  • Λιπομέτρηση με την μέθοδο BIA.
  • Ευλυγισία κάτω άκρων (Modified seat and reach).
  • Μέτρηση δύναμης κάτω άκρων, αλτικότητας CMJ, SJ.
  •  Μέτρηση αντοχής στην αλτικότητας.
  • Μέτρηση ταχύτητας (10, 20, 30 μέτρων) με φωτοκύτταρα.
  • Μέτρηση ταχύτητας και αλλαγής κατεύθυνσης μέσω του Illinois agility test.
  • Αναερόβιο RAST τεστ.
  • Αναερόβιο Wingate τεστ.
  • Πολλαπλό αναερόβιο Wingate τεστ.
  • Μέτρηση αερόβιας ικανότητας μέσω παλίνδρομου τεστ (shuttle run test).
  • Μέτρηση αερόβιας ικανότητας, VO2max.
  • Εύρεση αναερόβιου κατωφλίου και προπονητικών εντάσεων.
  • Μέτρηση γαλακτικού οξέος (εύρεση γαλακτικού κατωφλίου).
  • Ισοκινητική αξιολόγηση σε όλες της αρθρώσεις του σώματος.
  • Ισοκινητική αξιολόγηση στην άρθρωση του γόνατος.
  • Μέτρηση μέγιστης καύσης λίπους.
  • Μέτρηση βασικού μεταβολισμού.
  • Μέτρηση ισορροπίας.
  • Ανάλυσης βάδισης-κατασκευής ορθοτικών πελμάτων.

Με την ανάλυση των αποτελεσμάτων δίδονται γραπτώς σε κάθε αθλητή, προπονητικές συμβουλές, και προπονητικά προγράμματα.

 

Σκοπός του Σωματείου είναι να πραγματοποιήσει εργομετρικά τεστ για τη μέτρηση:

α) της γενικής φυσικής κατάσταση που σχετίζεται με την υγεία σας

 β) της ειδικής φυσικής κατάστασης που σχετίζεται με το άθλημα σας

Ειδικότερα μπορεί ο κάθε αθλητής μετά τα τεστ να διαπιστώσει τα παρακάτω:

1. Ποιο άθλημα σας ταιριάζει;


Πολυάριθμες επιστημονικές μελέτες έχουν θεμελιώσει ένα «προφίλ» φυσιολογικών χαρακτηριστικών που διαθέτουν οι αθλητές κάθε αθλήματος. Μετρώντας με επιστημονικό τρόπο τη φυσική κατάστασή του είναι πλέον εφικτό ο αθλητής να εντοπίσει το άθλημα που του ταιριάζει περισσότερο. Ιδιαίτερα σημαντική εφαρμογή της Εργομετρίας είναι η ανίχνευση ταλέντων κατά την παιδική και εφηβική ηλικία.

2. Είναι η προπόνησή σας αποτελεσματική;

 Τα τελευταία ευρήματα της Αθλητικής Επιστήμης υποστηρίζουν ότι η ακόμα και η ίδια προπόνηση έχει διαφορετικές επιδράσεις σε διαφορετικά άτομα. Δηλαδή, ένα συγκεκριμένο προπονητικό πρόγραμμα μπορεί να βελτιώσει την αντοχή σε ένα άτομο, ενώ σε ένα άλλο άτομο η αντοχή να παραμείνει αμετάβλητη. Επομένως, θεωρείται απαραίτητος ο περιοδικός έλεγχος των επιδράσεων που ασκεί η προπόνηση στις φυσιολογικές λειτουργίες είτε του αθλητή είτε του ασκούμενου, προκειμένου το προπονητικό πρόγραμμα να είναι αποτελεσματικό.

3. Ποια είναι τα δυνατά και αδύνατα σημεία σας;

 Καθώς η φυσική κατάσταση δεν αποτελεί μια μονοδιάστατη έννοια, αλλά αντίθετα αποτελείται από διαφορετικές παραμέτρους (αντοχή, δύναμη, ταχύτητα, ευλυγισία, σωματική σύσταση), θεωρείται απαραίτητη η ξεχωριστή μέτρηση και αξιολόγηση καθεμιάς από τις παραπάνω παραμέτρους. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούν να εντοπιστούν τα δυνατά και αδύνατα σημεία του αθλητή και του αθλούμενου και στη συνέχεια να σχεδιαστούν εξειδικευμένα προπονητικά προγράμματα.

Εάν θέλετε κάποιες συμπληρωματικές πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε ηλεκτρονικά με email μέσω της ιστοσελίδας.