Την Τετάρτη 01 Δεκεμβρίου, έλαβε χώρα στο ¨Κοβεντάρειο¨ η πρώτη επίσκεψη της Ε.Ο.Κ. στην Περιφέρεια της Δυτ. Μακεδονίας, με αφορμή την ενημέρωση για το νέο Αναπτυξιακό της πρόγραμμα απευθείας προς τα Σωματεία. Κατά ¨σατανική¨ (;;) αλλά ευχάριστη σύμπτωση, η εν λόγω εκδήλωση συνέπεσε με την επέτειο των 130 χρόνων από τη γενέθλια ημέρα του μπάσκετ. Εκ μέρους της Ε.Ο.Κ. και ομιλητές ήταν οι κ.κ. Λάμπρος Τάκης (Μέλος του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας και υπεύθυνος Βορείου Ελλάδος), Νίκος Σταυρόπουλος (magic για τους παλαιότερους και επικεφαλής του Αναπτυξιακού προγράμματος για τη Βόρεια Ελλάδα), Στέλιος Χατζηϊωάννου (ο νέος Ομοσπονδιακός Περιφερειακός προπονητής Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας) και Σωκράτης Μπρουσιόβας (ο Υπεύθυνος Συντονιστής του Αναπτυξιακού της Ε.Ο.Κ. στη Δυτική και Κεντρική Μακεδονία). Τον Δήμο Κοζάνης εκπροσώπησε ο κ. Μάρας Ζήσης Πρόεδρος του ΟΑΠΝ.

  Το Σωματείο μας, το οποίο αποδεδειγμένα επικεντρώνεται και είναι δομημένο με βάση την ανάπτυξη του αθλήματος, συμμετείχε με 5μελή επιτροπή αποτελούμενη από τον Πρόεδρο κ. Βλαχόπουλο, τον Υπεύθυνο Αναπτυξιακού και Ακαδημιών κ. Γκοβεδάρο, το Μέλος της Διοίκησης και Έφορο του Παιδικού μας τμήματος κ. Λιάκο και τους προπονητές κ.κ. Χωλόπουλο και Σιακαβάρα. Δυστυχώς τα υγειονομικά πρωτόκολλα και οι περιορισμοί αυτών, δε επέτρεψαν τη συμμετοχή περισσοτέρων Μελών-Προπονητών του Σωματείου μας.   

   Σε μία συνάντηση που διήρκησε ακριβώς 3 ώρες, ο κ. Σταυρόπουλος έκανε αναλυτική παρουσίαση του νέου και φιλόδοξου σχεδίου για το Αναπτυξιακό κομμάτι της Ομοσπονδίας. Δεν έχει νόημα να μπούμε σε λεπτομέρειες, αφού το πρόγραμμα είναι ακόμα στα σπάργανά του και με την ολοκλήρωσή του θα είμαστε σε θέση να το κρίνουμε και κυρίως να το υπηρετήσουμε καλύτερα. Είμαστε όμως σε θέση να παραθέσουμε κάποια πολύ κρίσιμα και ουσιώδη συμπεράσματα που αποκομίσαμε, στην πρώτη μας επαφή με τη νέα Διοίκηση της Ε.Ο.Κ. Εδώ αξίζει να τονίσουμε ότι είναι η πρώτη φορά που ερχόμαστε σε κατ΄ ιδίαν επαφή, με τους καθ΄ ύλην αρμόδιους, για τα ζητήματα που μας απασχολούν. Όταν τα τοτέμ της παιδικής μας ηλικίας (για τους παλαιότερους) αποποιούνται τον χαρακτηρισμό, αποδεικνύοντας ότι είναι οι διπλανοί μας άνθρωποι και συνεργάτες και κυρίως μας ακούν με σεβασμό, οι επιλογές μας περιορίζονται στο να στηρίξουμε (με προτάσεις και ενεργή συμμετοχή), όλη αυτή την προσπάθεια.

   Εν συντομία, τα σημεία που εντυπωσίασαν και χρήζουν αναφοράς είναι τα παρακάτω:

  Α. Αμεσότητα και κάθετη συνεργασία της Ομοσπονδίας με τα Σωματεία.

  Β. Μέσω της ψηφιοποίησης και της on line ενημέρωσης της Ομοσπονδίας για την κατάσταση και την ποιότητα των Ακαδημιών του κάθε Σωματείου από τον Ομοσπονδιακό προπονητή, παρακάμπτονται κωλυσιεργίες που προκύπτουν από την γραφειοκρατία και την έλλειψη  αμεσότητας. 

  Γ. Ως αναγνώριση της ορθής λειτουργίας των Ακαδημιών και εν γένει των Σωματείων, προτάσσονται μπόνους και όχι ποινές.

  Δ. Τίθεται ως κύριο ζήτημα η ενίσχυση των Σωματείων με νέους αθλητές, προκειμένου το μπάσκετ να επανέλθει και ποσοτικά στη θέση που του ανήκει στις καρδιές των Ελλήνων.

  Ε. Δίνεται μεγάλη βάση στις ηλικίες των 6-8 ετών, αλλά κυρίως στον τρόπο προσέγγισης και εκπαίδευσης αυτών των ηλικιών.

ΣΤ. Προκρίνεται η διεξαγωγή αγώνων, όσο το δυνατόν περισσότεροι σε όσο το δυνατόν μικρότερες ηλικίες.

  Ζ. Επίκειται έκδοση ενός ¨οδηγού λειτουργίας¨ (play book) προπονήσεων, το οποίο θα οφείλουν να εφαρμόζουν όλοι οι προπονητές, όλων των ηλικιακών τμημάτων, όλων των Σωματείων, σε όλη την Ελλάδα προκειμένου να δημιουργήσουμε ξανά την Ελληνική Σχολή μπάσκετ, όπως αυτή που κάποτε θαύμαζε και ακολουθούσε όλη η Ευρώπη και όχι μόνο.

  Αυτά και άλλα πολλά ειπώθηκαν στην παρουσίαση του Αναπτυξιακού προγράμματος της Ομοσπονδίας και σε κάθε περίπτωση, είμαστε χαρούμενοι και κυρίως νιώθουμε δικαιωμένοι αφού πάνω σε τέτοια μοντέλα ανάπτυξης δουλεύουμε ήδη και μας χαροποιεί το γεγονός ότι η νέα Διοίκηση της Ε.Ο.Κ., θέτει ανάλογα στάνταρς.

   Οι ΔΙΟΣΚΟΥΡΟΙ Κοζάνης, συγχαίρουμε τη νέα Διοίκηση της Ομοσπονδίας που σε ελάχιστο χρόνο (μόλις 2 μήνες) τρέχει ήδη ελπιδοφόρα προγράμματα ανάπτυξης, εμπιστεύεται και βασίζεται στα Σωματεία της και δίνει προοπτική σε όλους τους εμπλεκόμενους να αναδείξουν το μπάσκετ. Παράλληλα και μέσω του Προέδρου του Σωματείου μας, διαβεβαιώσαμε τους εκπροσώπους της Ομοσπονδίας ότι θεωρούμε θετικές τις μέχρι τώρα ενέργειές της και ότι θα στηρίξουμε αυτή την προσπάθεια με όλες μας τις δυνάμεις.

Γιάννης Γκοβεδάρος

Υπεύθυνος Αναπτυξιακού και Ακαδημιών ΔΙΟΣΚΟΥΡΟΙ ΚΟΖΑΝΗΣ

Δείτε το βίντεο από το kozanimedia

πηγή φωτογραφιών και βίντεο : kozanimedia.gr