Πλούσια και γεμάτη από εμπειρίες, επέστρεψε η αποστολή μας από την Πάτρα και τη συμμετοχή της στο ¨1ο ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΠΑΜΠΑΙΔΩΝ PROMITHEAS PARΚ¨. Ένα τουρνουά Ακαδημιών ουσιαστικά, που ταίριαξε ¨γάντι¨ στη φιλοσοφία της ομάδας μας αφού όμιλοι, βαθμολογίες και κατάταξη, δεν υπήρχαν ενώ απώτερος σκοπός ήταν η συμμετοχή και η συλλογή εμπειριών από την ¨πολυπολιτισμικότητα¨ των συμμετεχόντων, δίνοντας την ευκαιρία να δούμε όλοι τι γίνεται έξω από το ¨καβούκι¨ μας.

  Σε τεχνικά ζητήματα δε γνωρίζω και προφανώς δεν μπορώ να πάρω θέση, αφού ο αρμόδιος Προπονητής είδε και ξέρει τι πρέπει να κάνει. Πέραν τούτου όμως, η συμμετοχή σε τέτοια τουρνουά με επιλεγμένες ομάδες από όλη την Ελλάδα, προσφέρει πολυεπίπεδα σε αθλητές και Σωματεία και ταυτόχρονα σε προκαλεί να είσαι ο καλύτερος, όπου και όσο γίνεται:

-Εμφάνιση: Επιτέλους πατάξαμε μία από τις κακοδαιμονίες του Σωματείου μας, αφού η εμφάνιση της αποστολής μας ήταν άψογη και ομοιόμορφη, σε κάθε δραστηριότητά της. Από το πρωινό και τους αγώνες, μέχρι τη βόλτα στα γήπεδα ή στους χώρους του ξενοδοχείου, πετύχαμε το απόλυτο σε αυτόν τον τομέα με διαφορά από τον δεύτερο.

-Παρουσία: Συνέπεια, Ευγένεια και Σεβασμός χαρακτήρισαν όλους τους αθλητές μας ανεξαιρέτως σε κάθε τους ενέργεια και εισπράξαμε ιδιαιτέρως κολακευτικά σχόλια.

-¨Πριν από εσάς για εσάς¨ από τους συνοδούς της αποστολής μας, αφού Έφορος και Προπονητής είχαν το μυαλό τους συνεχώς στα παιδιά και προβλέποντας την κάθε τους ανάγκη, την ικανοποιούσαν πριν αυτή προκύψει.

-Η προσέγγιση των αθλητών μας από τους επικεφαλής ήταν υποδειγματική αφού κάθε παιδί έχει την προσωπικότητά του και, ήταν εντυπωσιακός ο τρόπος που Έφορος και κυρίως Προπονητής προσέγγιζαν τις ανάγκες του καθενός ξεχωριστά, με άμεσα και θετικά αποτελέσματα.

-Ορισμένοι ¨αυστηροί¨ κανόνες που εξαρχής τέθηκαν, τηρήθηκαν μέχρι κεραίας μεν και αν και δυσαρέστησαν κάπως τα παιδιά (αθλητές) μας, πιστεύω όμως ότι θα τους επιδιώξουν από μόνοι τους στην επόμενη αποστολή.

-Τα οφέλη της συμμετοχής για τα παιδιά, ήταν πολλαπλά. Το ταξίδι, η διαμονή, η συμβίωση, η ομαδικότητα, η προσαρμοστικότητα, οι κανόνες, οι αγώνες, το ασφυκτικό πρόγραμμα, η χαλάρωση, οι γνωριμίες κ.α. δημιούργησαν πρωτόγνωρες συνθήκες γι΄ αυτά και στις οποίες τελικά, ανταπεξήλθαν με τον καλύτερο τρόπο και παράλληλα άνοιξαν οι ορίζοντές τους. 

   Σε ότι αφορά στους διοργανωτές και παρά την εμπειρία που διαθέτω και από πανευρωπαϊκές διοργανώσεις, ομολογώ ότι ενθουσιάστηκα από την οργάνωση, τον συντονισμό και τη συνέπεια όλων των εμπλεκομένων: από τον κ. Καράγκουτη που είχε το γενικό πρόσταγμα και ήταν συνεχώς ¨παντού¨ (καλωσορίζουμε και τον Γιώργο στο πρόγραμμα ¨AKADEMIES STAR TREK – DIAKTINISMOS¨, που τρέχουμε από την Πρωτοχρονιά), την κα Έξαρχου που συντόνιζε τα πάντα από το ξενοδοχείο (αναχωρήσεις-αφίξεις, επιβιβάσεις-αποβιβάσεις και κάθε είδους πληροφορίες ή διευθετήσεις αιτημάτων), μέχρι και τους οδηγούς των λεωφορείων που ήταν ευγενέστατοι και συνεπέστατοι στα ωράρια. Κάτι αντίστοιχο βέβαια, ισχύει και για το προσωπικό του PORTO RIO HOTEL που μας φιλοξένησε, με ευγένεια και άψογο σέρβις.

  Εντυπωσιασμένοι μείναμε επίσης, από την ξενάγηση στα ¨απόκρυφα¨ του PROMITHEAS PARK. Η κα Δήμητρα Βεργοπούλου υπεύθυνη του συγκροτήματος, μας έκανε ξενάγηση στις εγκαταστάσεις του εντυπωσιακού PROMITHEAS PARK όπου στα έγκατά του πέραν των αποδυτηρίων διαθέτει σχολικό μουσείο (με θεματολογία από την τουρκοκρατία μέχρι σήμερα), αίθουσα βαρών, αίθουσα προγύμνασης, αίθουσα με άμμο για αποκατάσταση τραυματισμών, αίθουσα συνεδριάσεων, αίθουσα τζακούζι και μασάζ και όλα αυτά σε υπόγεια έκταση, αντίστοιχη των υπέργειων γηπέδων. Επίσης όσα δέντρα εμπόδιζαν την κατασκευή των εγκαταστάσεων (ελαιόδεντρα κατά κύριο λόγο), μεταφυτεύτηκαν και ονοματοδοτήθηκαν στον προαύλιο χώρο. Παράλληλα, εντός του οικοπέδου υπάρχουν εγκαταστάσεις φιλοξενίας για αθλητές που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα ¨νους¨ του Προμηθέα Πατρών, ενώ τρέχει αντίστοιχο πρόγραμμα φιλοξενίας και στήριξης ανήλικων μεταναστών και ευπαθών ομάδων. Πραγματικά, οι άνθρωποι είναι σε άλλο επίπεδο.

  Ως αρχηγός της αποστολής και παρά το μέγεθος της ευθύνης απέναντι σε παιδιά 14 και 15 ετών, ένιωσα την παρουσία μου περισσότερο ¨συμβολική¨, αφού, τόσο ο Έφορος του τμήματος κ. Λιάκος όσο και ο Προπονητής μας κ. Σιακαβάρας (και πέραν των καθηκόντων του), προέβλεπαν και κάλυπταν κάθε ανάγκη της αποστολής, δημιουργώντας ένα πολύ φιλικό και θετικό κλίμα για τους αθλητές μας. Τους ευχαριστώ και τους συγχαίρω για τις ενέργειες, τις ικανότητες και κυρίως την άψογη συνεργασία τους.

   Αγωνιστικά και όσο μου το επιτρέπει η όποια εμπειρία έχω αποκομίσει μετά από 15 χρόνια ενασχόλησης, μπορώ να επικεντρωθώ σε δύο τομείς που μας πλήγωσαν και ταυτόχρονα μας άνοιξαν τα μάτια: την αρχική ανομοιογένεια που υπήρχε στην ομάδα μας (απόλυτα δικαιολογημένη για τα φετινά δεδομένα σε παιδικό και προπαιδικό, τα οποία λόγω αγωνιστικών υποχρεώσεων δεν είχαν τη δυνατότητα κοινών προπονήσεων) και το σοκ που προκλήθηκε από την διαφορετικότητα των ομάδων που αντιμετωπίσαμε. Τα παραπάνω και σε συνδυασμό με το ¨βαρύ¨ πρόγραμμα των αγώνων μας, επηρέασαν σε μεγάλο βαθμό την αντίδραση των αθλητών μας τουλάχιστον στα πρώτα παιχνίδια. Είμαι όμως απόλυτα ικανοποιημένος από τη διαχείριση του Προπονητή μας που άμεσα και έντεχνα συνέφερε την ομάδα και με αφορμή αυτούς τους 5 αγώνες, δημιούργησε παράλληλα το σημείο αναφοράς για τη συνέχεια.

  Μυστική συνταγή στο μπάσκετ και γενικότερα στον αθλητισμό, δεν υφίσταται. Ανεξάρτητα του αν υπάρχει ταλέντο ή όχι (άλλωστε πάρα πολλοί αθλητές, αναδείχτηκαν και έκαναν καριέρα ως ¨ρολίστες¨ και όχι πρωταγωνιστές),  η αρχή είναι μία: ¨Ότι αφήνεις, σε αφήνει¨. Είτε είναι το μαγαζί σου, είτε το σπίτι σου, είτε το αυτοκίνητό σου, είτε το άθλημά σου, δυστυχώς δεν έχεις πολλές επιλογές. Ειδικά για αθλητές που βρίσκονται σε αγωνιστικό και κυρίως σε ανταγωνιστικό επίπεδο, η απώλεια προπονήσεων και μάλιστα χωρίς ιδιαίτερα σημαντικό λόγο, τους κρατάνε πίσω σε βελτίωση και ζήλο. Παιδιά, ο αγώνας είναι ο καθρέφτης των προπονήσεων: Προπόνηση=Προσπάθεια=Ζήλος=Απόδοση=Δικαίωση=Συμμετοχή. 

  Κάπου εδώ όμως θα ήθελα να απευθυνθώ και στους Γονείς των παιδιών που πλαισίωσαν την αποστολή μας. Σας συγχαίρω όλους, έναν προς έναν, για την ανατροφή που προσφέρετε στα παιδιά σας. ΟΛΑ τους ανεξαιρέτως έδειξαν ήθος, χαρακτήρα, σωστή συμπεριφορά και έμφυτο σεβασμό, όχι μόνο στους συνοδούς της αποστολής αλλά και σε κάθε τους επαφή και συναναστροφή, τόσο στα γήπεδα όσο και έξω από αυτά. Όλα τα παραπάνω υποδηλώνουν την ποιότητα των οικογενειών τους, οι οποίες τους δώσανε αρχές και ετοιμάζουν ποιοτικούς πολίτες για την κοινωνία μας, που τους έχει τεράστια και άμεση ανάγκη.

  Ευχαριστώ θερμά, όλους τους συντελεστές αυτής της αποστολής: Αθλητές, Προπονητή, Έφορο και Γονείς. Νιώθω ευλογημένος που εκπροσωπώ αυτό το Σωματείο, διότι πέρα από τη σταθερότητα στη φιλοσοφία μας ως Διοίκηση εμμένουμε στη λογική ότι, οι αθλητές μας κάνουν την ομάδα πρωταθλήτρια και όχι η ομάδα τους αθλητές της. Και υπάρχουν όλα τα εχέγγυα.

  Κλείνοντας, θα ήθελα ξανά να συγχαρώ και παράλληλα να ευχαριστήσω τον Προπονητή του τμήματος κ. Δημήτρη Σιακαβάρα και τον Έφορό του κ. Βαγγέλη Λιάκο, οι οποίοι εδώ και μήνες προετοίμαζαν την καλύτερη δυνατή παρουσία μας στο εν λόγω τουρνουά. Παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες και οι οποίες μας ήταν γνωστές από την πρώτη στιγμή, χάρις την επιμονή τους, την εργατικότητά τους και την υπευθυνότητα που τους διακρίνει, η παρουσία της ομάδας μας ήταν απόλυτα επιτυχημένη.

Γιάννης Γκοβεδάρος

Γενικός Αρχηγός και

Υπεύθυνος Ακαδημιών

ΔΙΟΣΚΟΥΡΟΙ ΚΟΖΑΝΗΣ